Zuid-Limburg – Kabouterwandeling in Elsloo (3,4 km.)

Inhoud van dit artikel

Dat Zuid-Limburg geen kabouterpad heeft betekent niet dat er geen kabouters wonen. Zo heeft een aantal kabouterfamilies in Elsloo een mooie plek uitgekozen voor hun huisjes. Ze wonen er in het kasteelpark en langs het kanaal, vlakbij de oude dorpskern en het kasteel van Elsloo. Ze hebben zich wel een beetje verstopt; dus goed opletten tijdens deze kabouterwandeling van 3,4 km!

De wandeling

We beginnen onze wandeling op de Scharberg (ter hoogte van nr. 34) bij enkele bankjes aan het Julianakanaal.

Vanaf deze plek hebben we mooi uitzicht op het kanaal en op de Maas, die hier tevens de grens vormt met België. Ook spotten we nabij de bankjes – in een boomstam –  een eerste kabouterhuisje. We volgen de Scharberg verder tot aan de oude kern van Elsloo, onderweg nog enkele kabouterhuisjes ontdekkend.   

Via het kanaal lopen we tot aan het mooie kasteel Elsloo, waar we het kasteelpark betreden. We lopen langs een vijver en langs het waterrijke bronnetjesbos naar een steil bospad dat ons op een grote grasvlakte brengt. Langs het bospad en rondom de grasvlakte ontdekken de kinderen nog een stuk of zeven kabouterhuisjes. Ook het theehuisje (met leuk uitzicht) en enkele houtsnijkunstwerken kunnen op speciale aandacht van de kinderen rekenen. Aan de andere kant van het kasteelpark lopen we de bebouwde kom in, langs horeca met speelhoek (zie verderop). En via de oude kern en langs het kanaal lopen we vervolgens terug naar het startpunt van de wandeling. 

Leuke wandeling voor kinderen

Vooral de aanwezigheid van kabouterhuisjes maakt een wandeling in dit gebied tot een aanrader met kinderen. Het kasteelpark is verder leuk terrein om te ravotten; met deels bos, veel waterstroompjes en een grote open grasvlakte waar e.e.a. te ontdekken is. Ook de grote schepen die op het Julianakanaal varen zijn aandachtstrekkers voor kinderen. En het eetcafé cq. ijssalon langs de route is ook erg op kinderen gericht.

Horeca

In de oude kern van Elsloo liggen diverse eetcafés en tevens heeft kasteel Elsloo een restaurant, waar je ook (laagdrempelig) voor lunch terecht kunt. 

Direct op de route en tevens het leukst voor kinderen is Het Slimme Schaap; een eetcafé en ijssalon. Voor kinderen is er binnen een kleine speelhoek.

Praktische informatie

Parkeren en startpunt
Wij begonnen de wandeling vanaf de Scharberg, bij de parkeerhaven en bankjes, ter hoogte van huisnummer 34. Meer parkeerplekken liggen 500 meter verderop, ter hoogte van huisnummer 3.

Routebeschrijving
De route heeft een lengte van 3,4 km. en is eenvoudig te lopen via Komoot (zie kaart + kader). Als alternatief kun je er ook voor kiezen op de bonnefooi door het kasteelpark te wandelen. De kabouterhuisjes zijn vooral te vinden rond het grasveld bij het theehuisje (dat je al bij de ingang van het kasteelpark ziet liggen) en op de route vanaf het theehuisje naar het 'Terhagerpötje' (te vinden op Google Maps).

Kinderwagen
De wandeling zoals bovenstaand is geschikt voor kinderwagens. Wel zijn er enkele obstakels - in de vorm van onverharde paden en twee trappen - op de route.

Ik schreef al dat Zuid-Limburg geen kabouterpad heeft. Gelukkig ligt in Lanaken, op vijf minuten rijden van Zuid-Limburg wel een kabouterpad. Lees er hier meer over: Maastricht met kinderen – Vijf leuke uitstapjes net over de grens

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *