Vijf tips voor Heusden-Zolder met kinderen

Inhoud van dit artikel

Heusden-Zolder, in Belgisch Limburg, is vooral bekend om het racecircuit en om de voormalige steenkoolmijnen. Ook heeft de plaats heel wat mooie natuur. Maar, wat is er voor leuks te doen met kinderen in Heusden-Zolder? Wij komen tot de volgende vijf tips…

Domein Bovy

Wandelen met kinderen doe je in Heusden-Zolder het leukste in Domein Bovy. Dit domein is een waterrijk natuurgebied waar twee kindvriendelijk wandelroutes zijn uitgestippeld.

Voor hele jonge kinderen is er het Hazenpad (1 km.), langs allerlei vrolijk versierde fantasiewezens. Iets langer is de speurtocht ‘Martin de IJsvogel’ (1,6 km.). Deze wandeling gaat o.a. over lange vlonderpaden. Langs de route heeft Martin de IJsvogel zich verstopt en staan borden met spelletjes en weetjes. Het startpunt van beide wandelroutes is bij Bistro Bovy (tijdelijk gesloten!). Naast het terras van de bistro ligt een leuke speeltuin en een kleine dierenweide.

Speeltuin in Domein Bovy
Domein Bovy: twee kinderwandelingen

Bolderberg

Vlakbij Domein Bovy ligt natuurgebied Bolderberg. Dit gebied draagt de naam van het hoogste natuurlijke punt in Heusden-Zolder: de Bolderberg (62 meter). De ‘beklimming’ van deze berg is een van de vele prachtige wandelingen die er te doen zijn in het gebied. Omdat dit eenvoudig is, en al met een korte route (van ca. één km.) op de bonnefooi is te wandelen, is dit ook bij uitstek een wandeling die geschikt is voor kinderen. Vertrekpunt is bij de parking aan de Kluisstraat, vanwaar het Kluispad leidt tot bij ‘de Kluis’; een 17e-eeuwse kluizenaarswoning, bovenop de Bolderberg. Even verderop is een mooi uitzichtpunt, vanwaar je goed de diversiteit (o.a. bos, heide, zand en vijvers) van het natuurgebied kunt overzien. Op de bonnefooi (maar ook gemarkeerd) kun je hier bijna eindeloos wandelen, waarbij de hellingbossen mooi speelterrein zijn voor kinderen. Een andere manier om natuurgebied Bolderberg te verkennen is d.m.v. een off-road Segway tour. Dat kan via Iventura, in Heusden-Zolder.

TIP: Op 900 meter van de Bolderberg ligt ’t Bolleke: een ijscafé met speelplek. 

Kluizenaarswoning 'de Kluis'
Uitzichtpunt op de Bolderberg

Tarzan & Jane Speelparadijs

Tarzan & Jane Speelparadijs is een van de grootste binnenspeeltuinen van Vlaanderen. Kinderen kunnen zich er naar hartenlust uitleven met apenkooien, xl-glijbanen, ballenbakken, rodelen en meer.  Tegen extra betaling zijn er nog aanvullende activiteiten te doen, zoals escape room, minigolf en game room. En ook buiten kan volop gespeeld worden; in een grote speeltuin (zie titelfoto) en – bij goed weer – in een spraypark. Bij het restaurant kan van een uitgebreide kaart worden besteld en buiten is een groot terras. Volwassenen hebben gratis entree tot het speelparadijs.

Tarzan & Jane: grote binnenspeeltuin
Buiten is o.a. een spray-park

ZLDR Luchtfabriek

Op de mijnsite van Zolder werd nog tot in de jaren ’90 van de vorige eeuw steenkool gewonnen. Inmiddels is het terrein omgetoverd tot een mooi stuk industrieel erfgoed. Er staan enkele oude schachtbokken (openstelling van één ervan staat gepland, in 2026) en de diverse mijngebouwen bieden plaats aan o.a. een (best wel kindvriendelijk) restaurant en een VR-speelhal

Ook is de ZLDR luchtfabriek er gehuisvest. Dit kleinschalige museum focust op het belang van luchtzuivering voor de mijnbouw. Een korte rondgang leidt er langs allerlei oud materieel, enkele legominiaturen en meerdere fotogenieke lichtplekken. Ook is er een interessante film te zien. Al-met-al genoeg om minstens een dik half uur zoet te zijn, en ook voor kinderen best vermakelijk. Entree voor het museum is gratis.

ZLDR Luchtfabriek
De Mijnsite in Heusden-Zolder

Mijnterril

De terril in Heusden-Zolder is een enorme steenberg uit de mijntijd. De berg heeft twee toppen, waarvan de hoogste 155 meter hoog is. Ze bieden een magnifiek panorama en als wandelbestemming in Heusden-Zolder, zijn ze een mooie uitdaging, ook voor gezinnen met kinderen. Vanaf de parkeerplaats (Google Maps: ‘parking mijnterril’) leidt een wandelpad in ca 700 meter tot boven op de berg. Vanaf daar is het enkel nog op hoogte wandelen, met vrijwel continu prachtige uitzicht. Een splitsing leidt links naar de ene, en rechts naar de andere top. Combineer je beide toppen dan loop je vanaf de parkeerplaats, heen en terug in totaal ca. 2,5 km. Voor een rustmoment zijn er de nodige bankjes langs de route. De wandelroute op de terril is niet geschikt voor kinderwagens.

Wandelpad op de terril
Een van de vele uitzichten vanaf de terril

Wat is er in de omgeving van Heusden-Zolder nog meer te doen met kinderen? Je leest het o.a. in deze blogs: 

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *