Bula en welkom in fantastisch Fiji!

Inhoud van dit artikel

Hier is een tip voor als je met je gezin naar Australië of Nieuw-Zeeland op vakantie gaat. Vlieg vooraf of aansluitend ook nog even (nou ja even; gemiddeld een uurtje of vier) verder naar Fiji. Het land is een ontwikkelde vakantiebestemming voor (veelal Australische en Nieuw-Zeelandse) families. Natuurlijk komen die er voor de bounty-stranden. Maar het land heeft meer te bieden. Je zult er waarschijnlijker hartelijker ontvangen worden dan in welk land ook. Onderstaand enkele herinneringen aan ons (pre-kinderen) bezoek aan dit bijzondere land.

Bula

Wat een ontvangst op het vliegveld! Als we de aankomsthal binnenlopen onthaalt een clubje Fijiërs met bloemenkransen ons met zang en dans. Ze sluiten hun lied af met een overtuigend Bula! Bula betekent zoveel als hallo, maar ook tot ziens, en staat ook voor de ‘way of life’ in Fiji. Die way of life kenmerkt zich door vooral ‘relax’ te doen met veel vriendelijkheid en vrolijkheid waar het enthousiaste zingen een belangrijk onderdeel van is. Bij latere bezoeken aan eilandresorts herhaalde het ritueel van een welkomstlied en Bula zich nog meermaals. Voor de kinderen in ons reisgezelschap natuurlijk helemaal leuk al die zang en dans. Voor ons als volwassenen ook, maar het was wel even slikken toen in een resort aan de gasten werd gevraagd om op hun beurt ieder hun eigen volkslied te zingen…

Groen, groener, groenst

We maakten een meerdaagse rondreis op hoofdeiland Viti Levu. Opvallend was hoe ontzettend groen het overal op het eiland was. De autoritten langs rivieren en met jungle begroeide bergen waren zodoende een genot voor het oog. En met het prachtige Natadola Beach, modderpoelen, hoge zandduinen, stadjes en meer moois waren de stops tussendoor al net zo de moeite. Hoogtepunt was de Uprising rainforest track. Deze voettocht leidde door een groene wereld van dichtbegroeide jungle. Onderweg moest er geregeld door watertjes gewaad worden en aan het einde van de tocht stonden we tot ons middel in een rivier op de boot te wachten (ofwel niet erg geschikt voor kinderen zonder zwemdiploma).

Dorpsbezoek

Wat vaak nogal gemaakt kan overkomen, voelde in Fiji als een authentieke ervaring: een dorpsbezoek. Uiteraard was er ontvangst met zang. Erna volgde een ceremonie waarbij Cava (de naar modder smakende lokale ‘signature drink’ met licht verdovend effect) werd gemaakt. Waarna het programma verder ging met een schoolbezoek en een rafttocht over de rivier. Omdat de bevolking Engels spreekt kun je gemakkelijk contact maken en een goed beeld krijgen van hoe ze leven en wat er in hun gemeenschap speelt. Dit maakt het dorpsbezoek tot een echte aanrader.

Resorts en stranden

Wij reisden rond in Fiji en bezochten in totaal acht resorts (op Viti Levu en in de eilandengroep Yasawas); allen vrij basic, maar de één nog mooier gelegen dan de ander. Het eten was er goed, er waren voldoende hangmatten en de zonsondergangen waren ronduit spectaculair (de onweersbuien trouwens ook). Met bootjes was het een korte afstand naar eersteklas snorkelplekken, waarvan bij sommige rifhaaien te zien waren. Ook bezochten we een zee-grot waar je alleen onderwater zwemmend via een tunnel kon komen; best even spannend, maar vooral heel bijzonder. En natuurlijk was het na een actief uitje goed toeven op een van de prachtige bountystranden.

Fiji combineren met een bezoek aan Australië? Lees onze tips voor Sydney: Sydney met kinderen – De tien leukste activiteiten voor het hele gezin 

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *