Eindhoven: Top-5 leukste musea voor kinderen

Inhoud van dit artikel

Met mijn zoon en dochter bezocht ik een groot deel van de musea in Eindhoven. Ik vroeg na elk museumbezoek aan mijn kinderen om een cijfer te geven aan het museum. Op basis daarvan heb ik een top vijf gemaakt van leukste musea voor kinderen in Eindhoven. Overigens is de Museumkaart bij vier van de vijf musea geldig (alleen bij nr. 4 uit de top-5 niet).

Prehistorisch Dorp

Het Prehistorisch Dorp is een kleinschalig openluchtmuseum cq. museumdorp. In het ‘dorp’ is volop bedrijvigheid, waarmee een levendig beeld wordt geschetst van de manier van leven van vroeger (tijdvak: prehistorie tot aan de vroege middeleeuwen). Bezoekers kunnen er o.a. zelf aan de slag, bijv. met vuur maken en graan malen, met spijkers slaan, aardewerk maken en kalligrafie. Ook kunnen er diverse traditionele sporten en spellen worden gespeeld, waaronder boogschieten. Verder kan worden meegekeken bij oude ambachten en zijn er activiteiten zoals boomstamkano varen, archeo-factory en een fotospeurtocht. 

Het museumdorp heeft ook een herberg voor een hapje en drankje en organiseert themaweekenden over bijv. de Romeinen en Vikingen. Vooral voor kinderen in de basisschool-leeftijd is dit een erg leuk museum. Onze beide kinderen gaven het bezoek aan het Prehistorisch Dorp dan ook een 9! Dankzij die hoge score is het Prehistorisch Dorp volgens hen het leukste museum voor kinderen in Eindhoven

Museumdorp: traditionele huisjes en kleding
Sport & spel: o.a. boogschieten

Philips Museum

Waar ooit de allereerste gloeilampenfabriek zat, is nu het Philips Museum gevestigd. Het museum is niet al te groot, maar bevat een mooie collectie van ruim 100 jaar aan innovaties en uitvindingen. De ‘reis’ langs o.a. oude televisies, huishoud- en luisterapparatuur zal voor volwassenen een feest der herkenning zijn. Voor kinderen zijn vooral de speurtochten in het museum leuk. Favoriet is de lampjesspeurtocht, waarbij met een zaklampje naar ‘onzichtbare’ symbolen moet worden gezocht. Verder zijn er speurtochten met quizvragen over delen van de (wissel)expositie, o.a. over PSV. In het museum is ook een eenvoudig cafetaria.

Wat vonden onze kinderen van dit museum in Eindhoven? Zoon Teun gaf het een 9,5 en dochter Lotte een acht. Daarmee is het Philips Museum goed voor een tweede plek in deze top-5. 

Overzicht van het museum
Voor kinderen: interactie en speurtochten

DAF Museum

Net buiten het centrum van Eindhoven, is het DAF Museum gehuisvest in een mooi oud pand. In het museum wordt de geschiedenis van autobouwer DAF verteld. En dat gebeurt o.a. met een enorme collectie auto’s: van vracht- en personenwagens tot sportauto’s en defensievoertuigen. Op zichzelf is dit iets wat de meeste kinderen al zal aanspreken, zeker omdat ze in sommige voertuigen ook zelf plaats kunnen nemen. Nog leuker wordt het voor de jeugd dankzij een museumspeurtocht (vooral geschikt vanaf een jaar of 7), waar een presentje mee te verdienen is. Ook is er wat multimedia in de vorm van films en (ietwat gedateerde) interactieve spelletjes. Even uitrusten en wat eten en drinken kan in het ‘Daffetaria’. 

Al met al waren we twee uur zoet in het DAF Museum in Eindhoven en we vonden het erg interessant en voldoende kindvriendelijk. Onze dochter vond het museum wel ok (7), maar zoonlief gaf het DAF Museum een tien! Met gemiddeld een 8,5 staat het Daf Museum op plek 3 in dit lijstje. 

Daf Museum: grote collectie voertuigen
Daf Museum: o.a. speurtocht en multimedia

Motion Imagination Experience

Motion Imagination Experience (MIE) heeft wat weg van een selfie-museum, maar dan ‘next level’, met veel beeldprojecties en lichtshows. Met kinderen is het vooral de moeite om het museum tijdens kids-time te bezoeken (woensdagmiddag en in de weekenden in de ochtend). Dan zijn de projecties meer afgestemd op kinderen.

In de grote zaal zijn er tijdens kids-time bijv. zoekspelletjes, danslessen en speelparcours geprojecteerd. Ook (extra) leuk voor kinderen is de foto-speurtocht door het museum. Uitrusten met een drankje kan in het museumcafé. Gemiddeld beoordeelden onze kinderen de Motion Imagination Experience met een acht. Daarmee staat dit museum volgens hun op plek vier van leukste musea voor kinderen in Eindhoven. 

Tip: als enige van de musea in dit blog is de Museumkaart hier niet geldig.

MIE: kleuren en speuren
Licht, kleur en projecties in het MIE

Van Abbe Museum

Het Van Abbe Museum is – zowel architectonisch als qua collectie – het voornaamste kunstmuseum in Eindhoven. Hoewel het niet erg op kinderen is gericht, wisten wij ons hier toch wel een uur goed te vermaken. De vaste expositie is dan ook multi-zintuigelijk, met o.a. geur, en het mogen aanraken van sommige kunstwerken. Verder vermaakten onze kinderen zich met het natekenen van schilderijen op een kladblokje, dat ze kregen bij de entree. Alles bij elkaar was het toch net niet overtuigend genoeg voor onze kids: ze gaven het Van Abbemuseum een 5,5. 

Entree van het museum
Museumruimte in het Van Abbe

Met bovenstaand lijstje krijg je een goed beeld van het aanbod aan musea voor kinderen in Eindhoven. Mocht je benieuwd zijn naar meer museumtips, neem dan eens een kijkje hier: Utrecht – Zes leuke musea voor kinderen (+ nog 10 tips) 

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *