Is dit de allertofste dagtrip voor kinderen in de Duitse Eifel?

Inhoud van dit artikel

Een ronduit spectaculaire wandeling door een schitterende rotsige kloof. Vervolgens pal ernaast een park bezoeken met levensgrote dinosaurussen. En als kers op de taart nog een stop maken bij mooie watervallen. Voor gezinnen met kinderen is dit ongetwijfeld een van de tofste dagtripjes in de Eifel!

Teufelsschlucht

Plaats van handelen is het Duitse natuurpark Südeifel, op 3,5 uur rijden van Utrecht. Hier ligt de Teufelsschlucht, oftewel de Duivelskloof, een ruig gebied met flinke hoogteverschillen en spectaculair stijl oprijzende rotswanden. In de kloof zijn verschillende (met duivelshoorntjes) gemarkeerde wandelroutes uitgezet; van 1,8 km., 3,5 km. en 5,8 km. Als de dame bij het informatiecentrum ons overtuigd heeft dat elke wandeling langs de indrukwekkendste gedeeltes in het gebied voert, besluiten we voor de kortste te gaan. Lang genoeg voor onze kinderen van drie en vijf, zeker als je de aard van het terrein in ogenschouw neemt en bedenkt dat het van en naar de auto al twee km. lopen is en we ook nog de nodige meters zullen maken in het dinopark.

Nadat we de kinderen hebben uitgelegd op welke kleur duivelshoorntjes ze moeten letten, speuren ze fanatiek naar de bordjes die ons naar de ingang van de wandeling leiden. Daar wacht ons een hobbelige één meter brede trap die tussen de rotswanden afdaalt de kloof in. Onderweg lopen we onder een reuzenkei door die dreigend tussen de steile wanden geklemd zit. Nu ligt er een prachtig bos voor ons met een diversiteit aan bomen en met kleurrijke bladeren bezaaide hellingen. De groene varens en met mos begroeide stammen en vooral de enorme reuzenkeien maken het plaatje af.

Leuke wandeling in de Eifel voor kinderen

Tijdens de wandeling zijn er nog enkele uitdagende klim- en daalmomenten over smalle trappetjes en tussen spelonken door. Hierbij ondersteunen we de kinderen met een handje hier en daar, maar over het algemeen kunnen ze deze wandeling prima aan. Eng vinden ze het niet, vooral spannend en leuk! Zelfs met het nattige weer dat we hebben. Want ook met regen is deze wandeling goed te doen. Glad wordt het niet echt en het bladerdak en ook de inhammen in de rotsen zorgen voor bescherming tegen neerslag. Trouwens, de druppels op de bladeren, de plaatselijke mist en die incidentele zonnestraal tussen de bomen door geven het gebied zelfs nog extra glans.

Uitzichtpunt in de Eifel

Na een pauze op een bankje onder een overhangende rots komen we op driekwart van de wandeling op een uitzichtpunt. Hier kijken we kilometers ver uit over de mooie omgeving. Daarna speuren de kinderen weer naar routebordjes en gaat het verder langs nog de nodige rotswanden, vaak met wonderlijke geologische vormen. Na een kleine twee uur lopen zijn we terug bij het beginpunt, waar de kinderen nog even de kleine natuurspeeltuin verkennen. Dit was een mooie wandeling zeg, echt duivels mooi!

Dinosaurierpark Teufelsschlucht

En dan moet voor de kinderen het hoogtepunt van deze dagtrip in de Eifel nog komen. Na nog eens vijfhonderd meter lopen zijn we er; het Dinosaurierpark Teufelsschlucht. In dit park ga je op een paleontologische ontdekkingsreis langs ruim 150 reconstructies van voormalige aardbewoners. De reconstructies zijn op ware grootte en het merendeel betreft dinosaurussen. Groot enthousiasme dus bij de kinderen en dan vooral bij mijn dino-minnende zoon Teun.

Onderzoekerskamp

We beginnen in het heden in de speeltuin in het park om daarna als het ware 620 miljoen jaar terug in de tijd te gaan naar het Devoon-tijdperk, toen het leven zich beperkte tot in de zeeën. Vandaar maken we een tijdreis door tijdperken, zoals Jura en Krijt, waar de grootste blikvangers staan. Zoonlief weet feilloos te benoemen welke de Triceratops is en natuurlijk kunnen ook de gigantische Diplodocus en de T-rex op zijn speciale aandacht rekenen. Alle reconstructies zijn voorzien van informatie; waardoor we ook nog het nodige opsteken. In het park is ook een onderzoekerskamp  (met picknickfaciliteiten en speeltoestellen) waar kinderen met vegertjes dinobotten vrij kunnen leggen. Verder is er o.a. de mogelijkheid (tegen extra betaling) ‘fossielen’ uit stenen te hakken en dinosaurussen te schilderen.

Dino’s Diner

Langs mammoeten, sabeltandtijgers en Neanderthalers komen we tot slot in Futura. 

In dit verzonnen tijdperk wordt een indruk gegeven van hoe het leven op aarde over 100 tot 200 miljoen jaar is geëvolueerd (denk aan achtpotige olifantachtige inktvissen met een schild op de rug); een leuke toevoeging. Als afsluiter nemen we een ijsje van ‘Dino’s Diner’ en kijken even rond in de uitgebreide winkel.

Irreler watervallen

Na het dinopark gaan we nog naar de Irreler Wasserfälle, op tien minuten rijden. De watervallen zijn ook te voet te bereiken vanuit de Teufelsschlucht; reken dan op heen en terug in totaal drie km. extra wandelen. Vanaf de naastgelegen parkeerplaats is het echter maar 300 meter lopen, langs een rivier met stroomversnellingen, naar de watervallen. Vanaf een moderne hangbrug zijn de watervallen op een leuke manier te bekijken. 

Alles tezamen was dit echt een heel tof dagje uit, in de Eifel, met onze kinderen! Wij maakten deze dagtrip vanuit ons vakantieadres aan de Moezel. Met een rijtijd van veertig minuten is dit goed te combinerenTips voor de Moezel lees je in ons blog: Moezel met kinderen.

Andere blogs voor tips met kinderen in de Eifel, zijn deze:

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *