Boedapest – Heerlijke bestemming voor een stedentrip

Inhoud van dit artikel

Een van de opvallendste dingen aan Boedapest vonden we het openbaar vervoer. In meerdere dagen intensief OV-gebruik hebben we geen enkele keer meer dan vijf minuten hoeven wachten op metro, tram of bus. Dankzij het efficiënte stadsvervoer kun je optimaal van al het moois in de stad genieten. Voor kinderen is het natuurlijk een feest om in al die verschillende voertuigen te rijden.

Sightseeing met tram 2

Bijzonder is een ritje in tram 2, langs de oever van de Danube. Links en rechts passeert de tram de ene na de andere bezienswaardigheid, tot we uitstappen bij Gresham Palace: een prachtig hotel in ‘Art Nouveau stijl’. Na een ommetje langs de imposante Sint Stephans Basiliek, steken we de karaktervolle Lanchidbrug over van Pest naar Buda. Met elke stap ontvouwt zich weer een mooi doorkijkje of vergezicht en de camera klikt bijna onophoudelijk.  

Tram 2 in Boedapest

Burcht van Boeda

In Boeda bezoeken we de burcht, imponerend in omvang en geroemd om de uitzichten vanaf de plateaus. Ernaast ligt de wijk Vizivaros, dat veel weg heeft van een openluchtmuseum en waar het dan ook heerlijk slenteren is langs de oude panden met fraaie gevels. Onderweg passeren we twee van de voornaamste trekpleisters: de fantasievol ontworpen Matyas Kerk en het erachter gelegen Vissersbastion met zijn speelse gangen, trappen en torentjes vanwaar het uitzicht op het wonderschone parlementsgebouw fenomenaal is (een rondleiding binnenin het parlementsgebouw is ook erg indrukwekkend en zeker aan te raden). Tussendoor plannen we een stop nabij een speeltuintje in, waar we in een sfeervol koffietentje genieten van koffie en één van de vele soorten Strudel.

Het grootste plein van Boedapest

Om weer terug naar Pest te reizen nemen we de gele metrolijn; bijzonder omdat zowel ingangen, metrostellen als stations in de oorspronkelijke staat van rond 1900 zijn. Behalve houten kiosken en fraaie witte en bruine tegeltjes betekent dit ook ouderwets traplopen (een opgave met een kinderwagen). Eenmaal bovengronds bij Hosok Tere vergapen we ons aan de groteske monumenten op en rond het grootste plein van de stad.

Stadspark en kasteel

Direct achter het plein begint de Varosliget, het stadspark, met aan de rand ’s werelds grootste zandloper en het indrukwekkende monument voor de opstand van 1956. Aangrenzend ligt de fraai aangelegde dierentuin van Boedapest. Verderop, romantisch gelegen op een eilandje in het park, kijken we rond bij het Vajdahunyad kasteel: sprookjesachtig en statig tegelijk.

Het badhuis der badhuizen

Badhuizen en Boedapest zijn synoniem. Daarom bezoeken we ook het badhuis der badhuizen Szecheyi Gyogyfurdo. Van buiten lijkt het een paleis, binnen blijk je eersteklas te kunnen ontspannen in de 16 baden en half dozijn sauna’s. Een heerlijke plek om vorstelijk te ontspannen en onze mooie tijd in Boedapest nog eens te overdenken. Overigens mogen kinderen tot 14 jaar alleen maar gebruik maken van de drie buitenbaden.

Ziekenhuis in de rotsen en Communistische beelden

Met wat oudere kinderen is het de moeite waard om aan een stukje historisch besef te werken.  Voor een stuk geschiedenis over WOII en de Koude Oorlog is het Hospital in the Rock een aanrader. Een andere bijzondere plek is Memento Park, aan de rand van de stad. Hier is een groot aantal standbeelden uit de communistische tijd verzameld.

Aqua World Resort

Wil je je kinderen een extra groot plezier doen met een verblijf in Boedapest, slaap dan in het Aqua World Resort. Dit hotel ligt weliswaar een eindje buiten het centrum, maar beschikt over o.a. een aquapark met elf glijbanen, een kids club en een gaming bar.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *