Met kinderen naar Ameland? Dit zijn de leukste dingen om te doen!

Inhoud van dit artikel

Ameland is een van de topbestemmingen voor een vakantie met kinderen in eigen land. De boottocht van 45 minuten bracht ons al gelijk helemaal in vakantiestemming. Aan de andere kant van het water wachtte ons een klein paradijsje met veel kindvriendelijke activiteiten, prachtig natuurschoon en een gemoedelijke sfeer. Ga jij met je kinderen naar Ameland, dan hebben we de volgende tips voor je.

Verken het eiland per fiets

Ameland is compact en heeft een prima netwerk van fietspaden die langs de mooiste plekken op het eiland leiden. Dus waarom zou je de auto meenemen? Wij konden geen noemenswaardige reden bedenken. En dus lieten we de vierwieler op het vasteland. Eenmaal op Ameland stonden onze vooraf gereserveerde fietsen al klaar bij de boot. We hadden een bakfiets en een gewone fiets gehuurd (bij Kiewit Fietsverhuur), alle twee met e-aandrijving en de bakfiets tevens met een overkapping. Beide extra’s zijn aan te bevelen, want de wind is een bijna constante factor op Ameland en kan een fietstocht tot een helse opgave maken. Dat is ook de reden dat we – na wat twijfel – afzagen van een ouder-kindtandem, hoewel die wel op grote schaal worden verhuurd op Ameland. 

Uiteindelijk fietsten we in een week bijna elk stukje fietspad op het eiland; door binnenduingebied, langs het strand, door het bos, pal langs de Waddenzee, door dorpjes en voorbij molens, watertjes en weilanden vol vogels, paarden en schapen. Erg bijzonder en supermooi om per tweewieler zoveel van Ameland te zien, en onze kinderen vonden het ook leuk om op deze manier te reizen!

Loop de speeltuinwandeling in het Hollumerbos

Aan de voet van de prachtige vuurtoren van Hollum ligt het al net zo prachtige Hollumerbos. Het is een op de duinen aangeplant bos dat door de vele heuveltjes van zichzelf al een speelparadijs voor kinderen is. Meer te spelen is er in diverse speeltuinen in het bos die via een route (vanaf de vuurtoren) bewandeld kunnen worden. 

De route was ons niet erg duidelijk, maar met Google Maps wisten we toch de eendenvijver, het kabouterdorp en drie leuke speeltuinen op te sporen. Moe van al dat spelen en wandelen ploften onze kinderen neer in het zand. Vanuit het bos loop je namelijk ook nog eens zo het strand op…!

Ervaar het pure waddengevoel aan de oostkant 

Wanneer we het oosten van Ameland bezoeken is het windkracht zes à zeven. De zee rolt woest en werpt een tapijt van schuim op het strand. Zand stuift omhoog en vormt een wazige wolk die ons teistert met ontelbaar veel korrels. Dit is genieten, ook voor de kinderen. Zelfs met – of juist dankzij – de stevige wind die ons hier plaagt (we zijn wel erg blij met de bescherming van onze zonne- cq. zandbrillen en capuchons).

Al wandelend verkennen we o.a. het Spijkerpad, waar een vlonderbrug ons door een landschap van waterplassen en stuifduinen naar het strand (en bovenbeschreven scène) leidt. Daarna gaan we verder per fiets, langs het uitgestrekte kweldergebied. Mensen zien we hier nauwelijks, vogels des te meer. Bij natuurgebied het Oerd gaan we te voet verder. We beklimmen er het hoogste duin van Ameland (de Oerdblinkert) voor een betoverend 360-graden uitzicht. Aan de andere kant van het duin lopen we pal langs de Waddenzee, over grasland dat door het zoute water wordt overspoeld. Voor mij is het duidelijk: voor het pure Waddengevoel moet je in Oost-Ameland zijn.

Pak een terrasje bij een restaurant met speeltuin

Ameland heeft heel wat kindvriendelijke restaurants en terrasjes. Zo zijn er meerdere strandtenten waar je als ouder rustig van een hapje en drankje kunt genieten, terwijl de kinderen in het zand spelen. Daarnaast ontdekten we tijdens ons bezoek de volgende restaurants met terras en speeltuin:

  • Bravo (Nes) – ligt 500 meter voor het strand van Nes en straalt een relaxte ‘beach vibe’ uit.
  • Stranders (Buren) – visrestaurant met een apart kindermenu.
  • Neighbours (Buren) – grillrestaurant met speeltuin, nabij enkele vakantieparken.
  • Amelander Bierbrouwerij (Ballum) – proeftuin met enkele skelters en een minivoetbalveld.
  • Pizzeria Il Vulcano (Hollum) – in het gezellige centrum van Hollum.
  • Pannekoekhuis Onder de Vuurtoren (Hollum) – pannenkoeken en spelen, naast de vuurtoren.
  • Brasserie Ameland (Hollum) – gelegen bij de ingang van vakantiepark Roompot.

De twee laatstgenoemden hebben van de terrassen op Ameland de grootste speeltuinen. En ze liggen ook nog eens pal naast elkaar (zie foto).

Loop het Paddenpad

Het paddenpad is een 2,6 kilometer lange wandeling gericht op kinderen. Het is een weinig interactieve wandeling, maar onze kinderen hadden er lol in om de houtsculpturen rugstreeppadden langs de route op te sporen. Bovendien gaat de wandeling door het prachtige Nesserbos en door recreatiegebied de Vleijen (zie onderstaand); allebei heerlijke speelplekken voor kinderen. Startpunt van het Paddenpad is bij natuurcentrum Ameland, wat ook een leuke plek is voor kinderen. Er zijn daar o.a. diverse aquaria, een uitkijktoren, een gigantische stenen vinvis en een blotevoetenpad.

Leef je uit in recreatiegebied De Vleijen

De Vleijen is een (gratis toegankelijk) natuur- cq. recreatiegebied op steenworp van het centrum van Nes. In de Vleijen staan een hele hoop speeltoestellen.  Meest opvallend is een kasteel op een eilandje dat via een vlot, kabelbaan, touw- of wiebelbrug kan worden bereikt. Wat vonden onze kinderen dit spannend en leuk! Rond het water is een grote ligweide met bankjes, een peuter-/kleuterspeeltuin, glijbanen, schommels en openbare toiletten. Een paar honderd meter verderop –  in de Vleijen-Noord – is nog een tweede speeleiland en speeltuin. 

Het recreatiegebied is verder een mooie plek om te wandelen (het Paddenpad loopt door dit gebied; zie vorige alinea). En van mei tot en met september mag in delen van het water van de Vleijen gezwommen worden. Ook ligt Outdoor Ameland (met een klimparcours en paintball vooral geschikt voor oudere kinderen) in dit gebied.

Bak bruin op de mooiste stranden van Nederland

De schoonste, de breedste, de mooiste… Ameland heeft heerlijke stranden! En nog een pluspunt: je hoeft ze met niet veel anderen te delen. Zeker bij de meer afgelegen strandafslagen kun je zomaar een heel strand voor jezelf hebben (overigens is zwemmen niet op alle stranden toegestaan). Bij de stranden van Nes, Ballum en Buren is er wat meer reuring met o.a. aanbod van strandtenten. Strand Sier – met ook een strandtent – is onze favoriet. Gelegen aan de westpunt van Ameland is het de beste plek om de zonsondergang te bekijken, met tevens uitzicht op buureiland Terschelling.

Wandel het Krûmeltjesspoor

Het Krûmeltjesspoor is een wandeling voor jonge kinderen in het Ballumerbos en langs binnenduingebied Roosduinen. De route is te wandelen door zogenaamde Krûmeltjes te volgen. Dit zijn kleine wezens die ’s nachts voor mens en natuur zorgen, maar bij zonsopkomst in steen veranderen. Behalve Krûmeltjes zijn er op de route nog een hoop dingen te ontdekken; van een kijkpaal tot reuzenlieveheersbeestjes en dierensporen

Persoonlijk had ik iets meer van de wandeling verwacht. Ik vond het wat eentonig, weinig interactief en het routeboekje (voor €1,- te koop bij de VVV) voegde – behalve de achtergrondinformatie over de Krûmeltjes – niet veel toe voor ons. Maar de kinderen waren enthousiast en gingen in rap tempo de route af (we deden ongeveer een uur over de ca. anderhalve kilometer). En toen het ’s avonds bedtijd was vroeg mijn zoontje zich af wat de Krûmeltjes nu toch aan het doen zouden zijn…

Bezoek Hollum, Nes, Ballum en Buren

De ruim 3500 inwoners van Ameland wonen verdeeld over vier dorpjes: Nes, Buren, Ballum en Hollum. Elk dorpscentrum is een bezoek waard en biedt een fijne mix van pittoresk met toeristische reuring. Nes en Buren kun je met kinderen ook verkennen middels een fotospeurtocht (te koop bij de VVV). 

Zelf vind ik dat Hollum het leukste centrum heeft. Het beschermde dorpsgezicht is met drie kerken, een korenmolen, twee musea en tal van – voor Ameland kenmerkende – commandeurswoningen goed bedeeld qua bezienswaardigheden. Zodoende is het een genot om te slenteren door de pittoreske straten met leuke winkeltjes en kindvriendelijke restaurants.

Verblijf op een kindvriendelijk adresje

Mijn indruk van Ameland is dat het sterk op gezinnen met kinderen is gericht en er veel kindvriendelijke accommodatie is. Ik werd bij mijn zoektocht naar kindvriendelijke accommodatie op Ameland zelf erg enthousiast van deze twee kleinschalige adresjes met hele goede reviews: 1. Vakantiepark Happynes en 2. Boerenbed Ameland.

Helaas bleken die allebei al volgeboekt en dus overnachtten we uiteindelijk bij twee andere leuke accommodaties. Namelijk op vakantiepark Klein Vaarwater en in familiehostel Sier aan Zee. Beide zijn heel verschillend, maar het zijn alle twee aanraders om met kinderen te verblijven op Ameland. 

Klein Vaarwater: Klein Vaarwater is een middelgroot vakantiepark met o.a. camping, vakantiewoningen en safaritenten. Zelf verbleven we in een woodlodge (zie foto); een fijn geprijsd, zeer compact (20 m2) en efficiënt ingericht vierpersoons huisje met o.a. een badkamer, keuken en een terras met picknicktafel.  

Het park is mooi gelegen op en rond een binnenduingebied en de kinderen vonden het maar wat leuk om elke keer een nieuwe duinroute te vinden naar de receptie of een van de speeltuinen op het park. Qua faciliteiten beschikt het park o.a. over een supermarkt, restaurant, minigolf, kidsclub, binnenspeeltuin en binnenzwembad (sommige faciliteiten zijn tegen meerprijs).

Sier aan Zee: Sier aan Zee is een familiehostel aan de westpunt van het eiland. Het is prachtig gelegen aan de rand van het Hollumerbos, op vijf minuten lopen van zee en met uitzicht op de naastgelegen vuurtoren. Er hangt een hele relaxte sfeer in het hostel, mede dankzij het enthousiaste personeel en de vele gezinnen met (vooral kleinere) kinderen. Spelen doen de kids op het sportveld, op een van de speeltoestellen of – binnen – in het speelhoekje of aan de kleur- en tekentafel (zie twee foto’s). 

Overnachtingen zijn incl. ontbijt. Avondeten (buffet) is optioneel en in de bar (met terras) kan eten en drinken worden besteld. Minpunt van Sier is dat de kamers heel erg gehorig zijn en dat de 4p-kamers alleen stapelbedden hebben (wij boekten daarom een vijfpersoonskamer die wel een 2p-bed hebben). Toch hadden we hier een heerlijke tijd en kan ik Sier aan Zee iedereen warm aanbevelen!

Klein Vaarwater
Sier aan Zee
Sier aan Zee

Ga nog eens terug naar Ameland

Hoe klein Ameland ook is en hoeveel je in korte tijd kunt doen; je kunt niet alles gezien en gedaan hebben na een week op Ameland. Niet erg, want we komen graag een keer terug. Zo zijn we nog benieuwd naar de demonstratie van de paardenreddingsboot, wat erg spectaculair schijnt te zijn. En zelf een ritje te paard maken op het strand en in de duinen lijkt vooral de kinderen spannend om te doen en is niet voor niets een populaire activiteit op Ameland. Ook zouden we dan graag de vuurtoren beklimmen en een robbentocht maken. En verder zouden we de meeste van bovenstaande activiteiten gewoon weer doen, want wat hebben we daarvan genoten en wat is Ameland toch een fijn eiland!

Behalve tips voor Ameland met kinderen, hebben we nog heel wat blogs over leuke bestemmingen in Nederland.

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

Booking.com

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *