10 favoriete kunstenaars van kinderen (en waar hun werk te zien is)

Inhoud van dit artikel

Ik neem mijn kinderen al vanaf dreumesleeftijd mee naar kunstmusea en naar openbare kunstwerken. Het is vaak verrassend, en ook grappig, om te horen hoe zij kunst interpreteren en te ontdekken welke werken hun vooral aanspreken. Hoewel smaken verschillen is mijn indruk dat kinderen zich over het algemeen meer tot eenzelfde soort kunstwerken aangetrokken voelen. Hoewel ik geen enorme kunstkenner ben, inspireerde dit me om een (lichtvoetig) lijstje te maken van kunstenaars die favoriet zijn bij kinderen. Zoals je van een reisblogger mag verwachten vertel ik er ook bij wat wereldwijd de beste plekken zijn om de betreffende kunst te gaan bekijken.

Overigens, ben je benieuwd naar de invloed van kunst op kinderen, lees dan dit artikel van Kunstfanaatjes.

Jeff Koons

Schilderijen van Popeye, van piraten of van de Hulk. Enorme stalen ballonhondjes (‘Balloon Dogs’) en een twaalf meter hoge puppy van bloemen… Als er onder kinderen een verkiezing zou worden gehouden van favoriete kunstenaar, dan zou Jeff Koons zomaar eens als winnaar uit de bus kunnen komen. Niet zo verwonderlijk als je weet dat de Amerikaanse kunstenaar zich sterk laat inspireren door de kindertijd

Toen we in Los Angeles waren bezochte we het Broad Contemporary Art Museum. Het was een van de hoogtepunten van ons bezoek aan LA, mede dankzij de vele kunstwerken van Koons in het museum. Meer daarover in dit blog: Los Angeles Downtown: verrassend leuk voor jong en oud 

Balloon Dog van Jeff Koons

Rene Magritte

Rene Magritte staat erom bekend om gewone objecten in vreemde contexten te plaatsen. Het is moeilijk een glimlach te onderdrukken bij de werken van de Belgische Surrealist. Mijn zoontje lachte zelfs luidkeels bij het zien van (een kopie van) ‘Le fils de l’homme’; een van de bekendere schilderijen van Magritte. In het Museum Magritte, in Brussel, zijn meer dan 200 werken van Magritte te zien.

Antoni Gaudí

Een tijd terug bezochten we ‘El Capricho’; een ontwerp van Gaudi, in Comillas in Noord-Spanje. De interesse van de kinderen was gewekt nadat ze ‘constateerden’ dat het huis was opgebouwd uit lego-blokjes. Door de speelse vormen, herkenbare details en het kleurrijke aardewerk riepen de kinderen al gauw dat ze ook zo een mooi huis wilden. We waren het met ze eens. Volgende keer naar ‘Gaudi-hoofdstad’ Barcelona, kinderen?
El Capricho, ontworpen door Gaudi
Detail van Gaudi's bekendste werk: de Sagrada Familia

Salvador Dalí

Het onlogische of absurde in kunst spreekt veel kinderen aan. De werken van Salvador Dalí zullen daar geen uitzondering op zijn. Tot de bekendste werken van de Catalaanse schilder behoren die van een smeltend horloge en van olifanten met flinterdunne poten. Het beste adres om meer van Dalí te zien is in zijn geboorteplaats Figueras, waar een museum aan hem gewijd is. Ook het Museum Boijmans Van Beuningen (momenteel slechts beperkt opengesteld i.v.m. een grootschalige verbouwing) in Rotterdam bezit enkele werken van Dalí.

Friedensreich Hundertwasser

Bij de gebouwen van de Oostenrijker Hundertwasser is het alsof er een kunstwerk tot leven is gekomen. Er is zoveel te ontdekken aan zijn bouwwerken met ronde, speelse vormen; verfraaid met een breed palet aan kleuren en decoraties. Een van de bekendste bouwwerken van de architect is het Hundertwasserhaus in Wenen. 

Dichterbij huis kun je ook een Hundertwasser bewonderen in het Zuid-Limburgse Houthem en in het Grugapark, in het Duitse Essen. Het Grugapark (met veel speeltuinen) is sowieso een bezoek waard met kinderen, zoals ook te lezen is in dit blog: Essen met kinderen – Industriekultur in de groenste stad van NRW

Gebouw van Hundertwasser in het Duitse Essen

M.C. Escher

Kan jij je nog herinneren dat je voor het eerst een werk van Escher zag? Precies weet ik het niet, maar ik herinner me wel dat ik als kind gefascineerd was door de werken van deze kunstenaar van eigen bodem. En nu nog; als ik zijn tekeningen zie is het alsof ik naar een puzzel kijk die niet op te lossen is, hoe graag je dat ook zou willen. Leuke hersenkrakers voor jong en oud! Voor het meest complete overzicht van Escher zijn werk hoef je niet ver te reizen. In Den Haag is namelijk het Eschermuseum gevestigd.

Juan Miró

Kleurrijk, speels, fantasievol. Met die ingrediënten kan een kunstwerk al gauw op goedkeuring van kinderen rekenen. De schilderijen van Juan Miró passen in dit plaatje. Sommige van zijn werken hebben zelfs wat weg van een kindertekening, maar dan geraffineerder. 

Miró zijn werken hangen in enkele van de bekendste musea ter wereld, zoals het MOMA en Tate Modern. Beste plek om Miró zijn werk te bewonderden is echter in Barcelona, waar een fraai museum (Fundació Joan Miró) gewijd is aan de kunstenaar. Overigens is Miró al de derde Catalaan in dit overzicht; redenen genoeg dus om eens naar Catalonië af te reizen…

(Uitzicht vanaf het) Fundació Joan Miró

Keith Haring

Velen zullen de stijl – en dan vooral de kenmerkende poppetjes – van Keith Haring herkennen. De bijna cartooneske werken van de Amerikaanse kunstenaar stralen vooral vrolijkheid uit. Toch gaan zijn werken vaak over serieuze maatschappelijke thema’s. In Amsterdam is zowel binnen (Stedelijk Museum) als buiten (een muurschildering) werk van Haring te bewonderen. Het enige museum over de kunstenaar staat in Japan.

Roy Lichtenstein

Roy Lichtenstein was een van de pioniers van de pop-art. Bekendst is hij van zijn stripverhaaltekeningen met opvallende rasterpunten en zwarte lijnen, soms met tekstballonnen. Zijn werken zijn vaak groot, sommige meer dan vier meter breed. Kinderen hun aandacht is er al gauw mee getrokken… Veel van Lichtenstein zijn werk hangt in zijn geboorteland Amerika, maar ook het Stedelijk Museum en het Museum Boijmans Van Beuningen hebben zijn werk in collectie.

Werk van Lichtenstein in The Broad, LA

Fernando Botero

Sterk opgeblazen mensen, dieren en dingen met veel volume zijn het handelsmerk van de Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero. De korpulent, ronde figuren zijn satirisch bedoeld en hebben een zekere ‘feel-good’ over zich, ondanks dat ze soms serieuze thema’s belichten. 

23 sculpturen van de artiest zijn gratis te zien op Botero Plaza in Medellín, de geboortestad van de artiest. Voor schilderwerken van Botero is het Museo Botero in Bogota de aangewezen plek.

Ondergetekende bij een kunstwerk van Botero

Over smaak valt te twisten. Welke kunstenaar uit dit lijstje spreekt jou en je kinderen aan? En welke kunstenaar vind jij ook thuishoren in dit rijtje. Laat het aub weten in een reactie op dit artikel…

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *